Henrik Larsson - Varför Jag älskar golf

En legendar i Celtic – det är en benämning som snabbt kommer upp när Henrik Larssons namn näms. Ansedd som en av de största spelarna i klubbens historia gjorde han fantastiska 242 mål på 313 matcher under sina sju säsonger i Celtic. Henrik dominerade inte bara den Skotska ligan, han nådde även stora framgångar under sina år i Machester United och F.C Barcelona. Som fotbollsspelare är Henrik hyllad över hela världen, men nu ser han fram emot nya utmaningar.

”När du flyttar till Skotland får du direkt en speciell känsla för sporten, dess historia och alla fantastiska banor de har där.”

- Henrik Larsson

Många kan dra sig till minnes första gången de fick en golfklubba i handen, för Henriks del var det i Sverige i början av 90-talet när han åkte till golfbanan tillsammans med några vänner för att lära sig sporten. Det var dock först efter hans flytt till Skotland 1997 som intresset tog fart på riktigt. ” Jag skulle säga att jag började spela ordentligt när jag flyttade till Skotland, alla grabbar i laget spelade och vi hade alltid bagen i bilen och spelade några rundor så fort vi fick möjlighet.” Med ett leende på läpparna fortsätter Henrik samtalet med att berätta om vilka han brukade spela med; ”Jag spelade mycket med de danska killarna och ibland med skottarna och engelsmännen, men det var bättre för mig att spela mot danskarna eftersom de inte var så duktiga!”

Tävlingsinstinkt och vinnarskalle kommer ofta naturligt för elitidrottare; vi frågar Henrik om han har med sig den här mentaliteten även på golfbanan. ”Jag blir tävlingsinriktad så fort jag är ute på banan men självklart var jag betydligt bättre på fotboll än vad jag är på golf. Jag spelar alltid för att vinna, det spelar ingen roll vilket spel eller sport det är, jag spelar inte bara för att det är roligt utan jag vill också ha ”bragging rights” mot mina vänner efteråt.”

Det är tydligt att Henrik inte har förlorat sin vinnarskalle när han ger sig ut på banan, ”Jag använder inte dem så ofta [bragging right’s] men så fort de börjar bli stöddiga är det alltid bra att ha någonting att kontra med direkt. ’Kommer du ihåg senast vi spelade, jag vann på 18e hålet och du var så nervös och kunde inte hantera pressen.’ Det är alltid bra att kunna plocka fram något sånt.”

Henrik delar med sig av en historia om ett av de roligaste ögonblicken han har haft på en golfbana, ”Jag spelar med den här killen för första gången och vi är på det 14e eller 15e hålet och greenen var omringad av vatten, han har puttat riktigt dåligt hela dagen och gör så även på det här hålet. Han vänder sig om och kastar puttern rätt ner i vattnet! Det är absolut ett av de roligaste minnena jag har från golf.” Blandat med skratt berättar Henrik vidare om en situation han bevittnade som kan hända oss alla. ”En av mina vänner hade sin bag på vagn under en runda på Flommens GK. Som så ofta blåste det ordentligt den här dagen och på ett av hålen parkerade han sin vagn och började gå upp mot greenen, sakta men säkert börjar vagnen rulla och driver mot ett vattenhinder, han fick springa ordentligt för att försöka hinna ikapp den, när han väl fick ta på den var redan halva bagen nere i vattnet.” Ett minne som hans vän säkert vill glömma men som fortfarande lockar fram ett gott skratt hos Henrik.

”Det är en bra sak med den här sporten, du har alltid en anledning att spela”

– Henrik Larsson

När du väl är biten i golfen kan ett hinder vara att hitta tid och möjlighet att komma ut på banan, ”För tillfället har jag inga direkta skyldigheter gentemot någon och kan spela så mycket och ofta jag vill. Jag försöker spela åtminstone 2-3 gågner i veckan, beroende på väder och hur kalendern ser ut.” Tävlingsinstinkten är återigen tydlig när Henrik pratar om sitt spel, ”om jag spelar bra vill man komma ut igen och fortsätta på den vägen, men även om man spelar dåligt vill man ut snabbt igen för att ta revansch och bevisa för sig själv att man kan bättre, så man älskar alltid att spela och jag försöker göra det så ofta jag kan.”

Elitidrottare är välkända för sin mentala styrka och vi frågar Henrik om det är något specifikt han har tagit med sig från sin fotbollskarriär som han kan använda på golfbanan, ”när jag spelade fotboll och missade en chans sa jag alltid till mig själv att fokusera och att se till att sätta dit bollen vid nästa tillfälle, det är något jag kan tillämpa i golfen. När du slår ett dåligt slag måste du göra något bra av nästa slag. Det här har jag ed mig och kan snabbt släppa tankarna på det som gick fel och istället fokusera på att göra det bättre nästa gång, jag gräver inte ner mig när saker inte går min väg utan tittar framåt.”

Många fotbollspelare tar upp golfen under och efter sina karriärer, vi frågar Henrik om hans syn på anledningarna till det, ’ Jag tycker att det är ett väldig bra sätt att hålla liv i tävlingsmomentet men på samma gång få möjlighet att slappna av. När du spelar fotboll på den högsta nivå kommer du alltid vara under press och det är bra att hitta saker och aktiviteter att göra där du får möjlighet att tänka på annat, i det sammanhanget är golfen perfekt då du får möjlighet att tävla mot dig själv och dina vänner i en avslappnad miljö.”

Det handlar om att få bollen i hål på så få slag som möjligt och i fotboll handlar det om att göra mål”

Henrik Larsson

Den enkla konsten att få bollen i mål är en instinkt för Henrik och det är ingen större överaskning att hans favoritdel av golfen är puttningen. ’När du är på, eller nära greenen, och har nära till flaggan och behöver få bollen i hål på så få slag som möjligt är den del jag tycker bäst om.” Som för många andra påpekar han att det är enklare när greenerna är jämna och rullar bra och det är mindre att fundera på, ’det handlar om hastighet och linjen du slår bollen på för att få den i hål, jag föredrar att putta när greenerna inte är allt för snabba.”

När vi frågar om Henriks favoritbanor nämner han sin hemmabana Söderåsen som en som sticker ut lite extra, ’det är en trixig bana, kanske inte den längsta men den har bra och fina linjer och trädridåer och jag tycker verkligen om att spela där. Skotland är välkänt för sina klassiska och tuffa banor och efter att ha bott i landet i 7 år har Henrik haft möjlighet att bocka av flera av dem, Royal Troon, Trump Turnberry, Gleneagles & Loch Lomond är några av banorna han spelat men att välja den bästa av dem visar sig vara svårt. ’Jag kan inte välja en, där är så många otroliga banor som jag har spelat och de är alla bra på sitt sätt och har sin egen speciella charm. Ska jag vara helt ärlig är jag inte så glad för linksgolf eftersom det är lie för svårt för mig, du behöver vara en bätre golfare än vad jag är för att spela under de förhållandena.”

Utan att jag hinner ställa färdigt frågan svarar Henrik snabbt, ’en hole in one’, när jag frågar om hans största bedrift inom golfen. ’Jag var på Tom Boyds [före detta lagkamrat i Celtic] hedersutnämning, jag kan inte säga vilket år det var, men det var tidigt 2000-tal och jag hade spelat riktigt dåligt hela dagen när jag kom till 16e hålet på Cathkin Braes och slog ytterligare en dålig järn-3a, men på något sätt gick bollen i hål.”

Någonting som många golfare säkert har gemensamt på sin ’bucket list’ är att se Tiger Woods spela under en tävling. Ett av Henriks första minnen från golf är från 2000 då han såg Tiger Woods lyfta troféen på St. Andrews. ”Han var så olik de andra spelarna i hur han såg ut men också sättet han spelade och presterade, han vann många stora tävlingar och troféer. Sättet han spelade på var spännande och han tog sig an spelet på ett annat sätt jämfört med de andra spelarna.”

När vi frågar om vilka som ingår i Henriks dröm-fyrboll frågar han snabbt, ’kan jag välja vem jag vill?’, följt av hans första val Barrack Obama, ”jag gillar sättet han talade på när han var president.” Henriks andra val kommer inte som någon större överraskning för de flesta golfare, Tiger Woods. ”Jag skulle älska att spela med honom bara för att få se hur riktig golf verkligen ska spelas. Den fjärde spelaren i bollen blir damernas tidigare dominant och världsetta Annika Sörenstam. Det här skapar en intressant boll och en tydlig match up mellan USA och Sverige och när vi frågar vilka som vinner kommer svaret blixtsnabbt, ”Sverige såklart!”

Henrik's WITB: